Takket være Trygfondens donation har Goldschmidts Akademi i sit første leveår nået en række milepæle og gjort en positiv forskel i børnenes liv. Det, vi allerede har opnået, og de erfaringer, vi har gjort os, har åbnet for videre perspektiver og muligheder for at udbrede projektet.
Nedenstående beskriver, hvad vi har nået i 2013, og skitserer samtidig videre fremtidsplaner og mål. Jeg gør opmærksom på, at videoerne er private optagelser fra koncerterne, hvilket kvaliteten bærer præg af. Af samme grund er de ikke offentlige på Youtube.
- Overordnet om året, der gik
- Succeskriterier
- Et par kolde facts
- Det sociale
- Det faglige
- Det, der ikke lykkedes
- Rekruttering
- Forankring
- Fastholdelse og frafald
- Koncerter
- 2014 og frem
Overordnet om året, der gik
Goldschmidts Akademi er blevet en succes. Fra ingenting i januar har vi nu en velfungerende musikskole med 49 elever. For at styrke den sociale dimension har vi ud over undervisningen været på hyttetur og haft workshop med den verdenskendte animationskunstner Rony Oren. Vi har set nye venskaber spire frem, og vi har set børn med store problemer få et løft.
Vores forventninger til projektet var faglig udvikling, udvikling af tilhørsforhold til projektet og til gruppen samt social interaktion og venskaber mellem muslimske, jødiske og andre børn og mellem børn fra forskellige socialklasser. De forventninger er blevet indfriet.
På administrationssiden er Goldschmidts Akademi blevet stiftet som forening. Vedtægter for Goldschmidts Akademi. Bestyrelsen består af Henrik Goldschmidt (formand), Helene Vindsmark, Bent Melchior, Anne Marie Helger, Idil Apsoy og Fatima Osbourne. Vi har etableret samarbejde med foreningsguiderne, Kulturboost og skoleleder Anne Graah, Ellebjergskolen.
Succeskriterier
At påvirke det enkelte barns liv positivt ved at styrke selvværd, sociale kompetencer og tillid til omverdenen
At fremme sociale relationer og styrke fællesskab på tværs af kulturelle og sociale skel i en atmosfære af tillid og engagement
Vejen ad hvilken
– rekruttering af børn til kor og musikundervisning
– fastholdelse af eleverne
– god forældrekontakt
– fagligt udbytte for børnene
– socialt udbytte for børnene
Et par kolde facts
Januar 2013
Elever: 0
Lærere: 2
Planlagt undervisning: Kor, darbuka
December 2013
Elever: 49
Lærere: 8
Undervisning: Kor, darbuka, guitar, klaver, cello, violin, saxofon, fløjte, trompet
Ugt. undervisningstimer: 19
Eleverne ligger aldersmæssigt fra 5-18 år.
Den yngste spiller violin, den ældste saxofon.
Koret spænder fra 7-14 år.
Koret lavede en spontan fremførelse af titelsangen fra Pagten til vores juleafslutning.
Det sociale
Vi havde positive forventninger til, hvad der ville ske, når vi satte børn sammen på kryds og tværs for at spille og synge sammen, og det har vist sig, at de forventninger holdt stik. Den kulturelle og religiøse blanding har været uproblematisk. Forskellene fylder ikke spor i hverdagen, og vi har haft muslimske børn til koncerter i Det Jødiske Hus og jødiske børn til eid-koncerter.
Da debatten om Rådmandsgade Skole og jøders forhold rasede i starten af 2013, blev Henrik Goldschmidt interviewet til lokalbladet 2200N.
I de dybe dale, Det Jødiske Hus, forår 2013
Socialt er der også stor spredning, og det giver en fantastisk synergi i gruppen. Nogle er velfunderede og godt støttet hjemmefra, andre er meget sårbare og slås med store sociale og personlige problemer. På musikskolen mødes de i et frirum, løsrevet fra alle deres normale cirkler uden forhåndsviden eller fordomme. Vi har oplevet tillid og åbenhed, både børnene imellem og i forhold til de voksne, og vi har set venskaber vokse frem. Især pigerne, der står på tærsklen til teenage-årene, har enorm gavn af gruppen. De hjælper og støtter hinanden, og de tager imod fra de voksne. Vi har sågar fået tilbagemeldinger fra forældre, som kan se deres børn forandre sig og få en større tro på sig selv. Udfordringen i forhold til disse piger bliver at holde fast på dem i de kommende år, hvor der vil være meget andet, der trækker i dem.
Den sociale interaktion er naturligvis størst i koret, mens de børn, der spiller instrumenter, får soloundervisning og dermed ikke er så meget sammen. Derfor laver vi fællesarrangementer, hvor alle eleverne er med.
Vi sluttede den første sæson med en sommerkoncert, hvor stort set alle optrådte og viste, hvad de havde lært, både kor og instrumentbørn. Efter sommerferien startede vi efterårssæsonen med en hyttetur, hvor alle lærte hinanden bedre at kende. Det var berigende, temmelig støjende og ret sjovt. Vi har haft en fælles workshop med animationskunstneren Rony Oren, som var i Danmark i forbindelse med Buster Festivalen, og koret har medvirket på et nummer på Mames Babegenush’ seneste cd.
Det faglige
Fagligt rykker alle børnene, mange af dem virkelig stærkt. Det er en del af vores krav til eleverne, at de øver sig og tager opgaven alvorligt, og det lever de op til – i varierende grad, naturligvis, men de gør det. Flere laver småkompositioner og skriver tekster og arbejder selvstændigt med musikken derhjemme.
Vi har haft gæstelærere til koret: Bilal Irshed har arbejdet med arabisk musik, Channe Nussbaum har lært dem klezmernumre, og Maria Kynne har præsenteret den bulgarske folkemusik. Det giver afveksling med gæstelærere, og det giver mulighed for at lære en genre af en lærer, som er ekspert på ormådet.
En del af vores børn ville aldrig være kommet til at spille, hvis det skulle foregå i kommunalt regi, så på den måde kan man også betragte Goldschmidts Akademi som et væksthus for talenter. Alle børn har gavn af lære at udøve og nyde musik, og de vokser af det, men for dem, der har særligt talent, gælder det, at lærerkræfterne er topkompetente, så der er rum til at udvikle talenterne og på sigt bringe dem videre.
Mirabelle spiller sammen med underviser Tittit van der Pals
Det, der ikke lykkedes
Vi har opnået meget, men der var også ting, der ikke lykkedes, skønt der blev investeret tid, tanker og hjerteblod i dem.
Den ene var ideen om at åbne en afdeling af Goldschmidts Akademi i Tingbjerg. Det virkede oplagt, og vi var nået temmelig langt i planlægningen, da det stod klart, at der var for mange praktiske hindringer til, at det gav mening at gå videre den vej – lige nu. Derfor sadlede vi om at lagde i stedet kræfterne i et samarbejder med Ellebjergskolen i Sydhavnen.
Den anden var Skrivespiren, et kursus i kreativ skrivning for børn og unge. Øjeblikket inden start mistede vi vores underviser og måtte skrinlægge forfatterskoleplanerne.
Rekruttering
Vi rekrutterede aktivt i de første måneder af 2013. Siden har det ikke været nødvendigt, de nye elever er alle kommet til via mund-til-mund. Når vi starter nye tilbud, er det i sagens natur nødvendigt at arbejde med rekrutteringen på ny.
Forankring
Det er meget centralt, at vi skal kunne fastholde de tilbud, vi starter, så børnene ikke pludselig står uden undervisning og det fundament, som den giver dem. Derfor arbejder vi på konsolidering og langsom vækst. Afdelingen på Nørrebro kører nu stabilt, så vi er klar til at tage næste skridt.
Fastholdelse og frafald
Alle fritidstilbud er udfordret af, hvordan man fastholder børnene, og således naturligvis også Goldschmidts Akademi. Vi har haft vores del af børn, som er kommet for en kortere bemærkning og er stoppet igen, fordi det ikke var så sjovt, som de havde troet. Det er primært i koret (som jo også er det sted, det er lettest at komme et par uforpligtende gange). Dertil er en håndfuld instrumentbørn stoppet i årets løb. Man kunne have frygtet, at der ville være langt større gennemstrømning i betragtning af, at undervisningen er gratis, men der har alt i alt været et ret begrænset frafald.
Koncerter
I 2013 har der været otte koncerter med koret. Det betyder meget for det sociale at være til koncert sammen, og det betyder meget for den enkelte at synge for et ”rigtigt” publikum. Det giver selvtillid og mod på at arbejde videre.
Koret tæller i skrivende stund 14 børn, hvoraf de otte har været med fra begyndelsen. Efter nytår har vi sat tid af til ekstra- og eneundervisning, så nye børn kan få mere tid til at lære repertoriet, og så de eksisterende korbørn kan få stemme- og tekniktræning. De har gennemgået en kolossal faglig udvikling, og mange synger solo til koncerterne. På sigt vil de (forhåbentlig) alle sammen både kunne og turde synge solo. Instrumentbørnene kommer på i takt med, at de kan klare det.
Hallelujah fra Grundtvigshus på Krystalnatten 2013
Til koncerterne ledsages koret af professionelle musikere – antallet afhængigt af koncertens størrelse.
Der er i skrivende stund planlagt seks koncerter/optrædender i 2014:
Mandag den 27. januar
: Musikalske indslag til Auschwitz-dagen, Glassalen, Tivoli
Fredag den 25. april:
Gæsteoptræden med The Middle East Peace Orchestra og Det Kongelige Kapel, Det Kgl. Teater
Torsdag den 15. maj
: Gæsteoptræden med Fatma Zidan Group, Tivoli
Onsdag den 21. maj
: Musikalsk åbning af 6. nordiske hospicekonference
Onsdag den 11. juni kl. 19
: Koncert i Herstedvester Kirke, Albertslund
Onsdag den 5. november kl. 19
: Koncert i Vedbæk Kirke, Vedbæk
Koret er desuden blevet inviteret til at optræde på Nordic Song Festival i Sverige i juni 2014. Om det bliver til virkelighed, afhænger af, om festivalen kan skaffe midler.
2014 og frem
I 2014 fortsætter vi arbejdet på Nørrebro og udvider desuden vores virkeområde.
Ny afdeling i Sydhavnen
I marts 2014 åbner vi vores første “filial” på Ellebjergskolen i Sydhavnen i København med undervisning i kor og darbuka. Målgruppen er ofte ikke særlig mobil, så skal vi nå flere børn, skal nye tilbud forankres lokalt. (Dette betyder selvfølgelig ikke, at det kun er for lokale børn, alle er velkomne.)
På Nørrebro har vi oplevet, at det har været for svært for mindre børn at være med i koret. Det gælder om at lære at sine erfaringer, så på Ellebjergskolen opretter vi to kor, et for de store, som skal matche koret på Nørrebro og synge sammen med dem til koncerterne, og et for de små (indskoling), som kan være lidt mere legende og tjene som rekrutteringsgrundlag for det store kor. Det bliver Channe Nussbaum, som skal være korleder.
Samtænkning
Det er meningen, at korene fra Nørrebro og Sydhavnen skal have et fælles repertorie, så de former ét stort kor til koncerterne. Børnene fra Sydhavnen skal inviteres, når koret fra Nørrebro skal synge på Det Kongelige Teater sammen med The Middle East Peace Orchestra. Hytteture og andre sociale tiltag skal være for alle elever. Flere broer på tværs af forskelle. Fokus på tilknytning og fællesskab.
Vidensbank og erfaringsdeling
Det ideologiske grundlag for og det praktiske udkomme af projektet kan med fordel udbredes til andre dele af byen – og andre byer i landet. Der er mange, mange steder, hvor børn og unge har brug for det, musikken og samværet kan give. Derfor sysler vi med tanken om en slags online vidensbank.
Et projekt som Goldschmidts Akademi er learning by doing, hvor vi opfinder og tilpasser tingene undervejs. De erfaringer, vi gør os, er det oplagt at dele med andre som hjælp eller inspiration til tilsvarende projekter. I særdeleshed bliver det interessant, når vi nu begynder at arbejde i forskellige miljøer, som stiller forskellige krav. Allerede nu kører der et projekt i Greve Kommune, som er skabt med udgangspunkt i “Goldschmidt-modellen”.
Cd
Korleder Fatma Zidan er sammen med børnene begyndt at skrive tekster og komponere melodier i det små med henblik på i tidens fylde at udgive en cd.